Heftruck (code 95)

Heftruck

Een vorkheftruck is een efficiënt hulpmiddel voor het laden en lossen van een vrachtauto en het stapelen van goederen. Ondeskundig gebruik leidt jaarlijks tot vele ernstige ongevallen en zware schade aan lading, truck en omgeving.

Het op de juiste wijze besturen van een vorkheftruck is één van de basisvaardigheden die een heftruckchauffeur moet beheersen. Daarnaast moet hij natuurlijk in staat zijn lasten veilig op te nemen en te verplaatsen met de truck. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om overlast voor de omgeving te voorkomen.

Cursusinhoud                                                                                                              

De training start met het vaststellen van de reeds aanwezige kennis en ervaring. Op basis hiervan worden de leerwensen en –doelen vastgesteld.

Vervolgens wordt op een interactieve wijze aandacht besteed aan:

  • Wet- en regelgeving;
  • Opbouw en werking van de truck;
  • Onderhoud en keuringen;
  • Bediening en ergonomie;
  • Lastbehandeling;
  • Veiligheid.

 

Van de deelnemers wordt een actieve bijdrage gevraagd in de vorm van het uitvoeren van opdrachten, uitwerken van cases en het presenteren van (groeps)resultaten.

Vereisten                                                                                                                                

Geen specifieke vooropleidingseisen. Beheersing van de Nederlandse taal is noodzakelijk. In het bezit van een geldig rijbewijs categorie C (en eventueel E) en chauffeursdiploma (indien van toepassing).

Ten behoeve van het praktische deel van de training zorgt de opdrachtgever voor zowel één vorkheftruck per twee deelnemers als voldoende ladingen waarmee in de dagelijkse praktijk gewerkt wordt.

1 Dag van 8.30 uur tot 16.30 uur bestaande uit Theorie & Praktijk.